Шукати в цьому блозі

Значення риб у природі та для людини. Охорона риб. Рибництво


Мета:
розкрити значення риб у екосистемах та житті людини; дати поняття “рибне господарство”; особливу увагу звернути на охорону риб.
розвивати спостережливість, увагу, логічне мислення та уміння робити відповідні висновки і узагальнення. Формувати екологічне світобачення.
виховувати бережне ставлення до природи.

Методична мета: використання інтерактивних технологій для розвитку позитивної Я – концепції.
Методи і прийоми:«Мозковий штурм», два – чотири – усі разом, міні – лекція
Тип уроку. Засвоєння нових знань.
Матеріали та обладнання: малюнки, таблиці, слайди.

Хід уроку
Форми роботи
Час
1.Організаційний момент.
Підготовка учнів до уроку
Психологічне налаштування на роботу

1хв.
2. Актуалізація опорних знань.
Тестові завдання:
Варіант І
1.Дихальна система риб представлена:
А) зябрами
Б) легенями
В) всією поверхнею тіла
Д) зябровими кришками

2. Які риби мають щелепи з зубами у декілька рядів?
А) Сіра акула
Б)  Карась
В)  Окунь
Д)  Щука

3.У яких риб зябра прикриті зябровими кришками?
А) Акула - молот
Б) Щука
В) Манти
Д) Катран

4. На скільки відділів поділяється головний мозок риб?
А) 2 відділи
Б) 3 відділи
В) 4 відділи
Д) 5 відділів

5. Які риби відносяться до хрящових?
А) Тунець
Б) Хамса
В) Електричний скат
Д) Карась

6.Нервова система риб представлена:
А) Нервовими вузлами
Б) Нервовою  трубкою
В) Головним мозком
Д) Головним, спинним мозком і нервовими закінченнями.

Варіант ІІ
1.Яка риба не має зябрових кришок?
А) Горбуша
Б) Окунь
В) Сом
Г)  Тигрова акула

2.Назвіть рибу, яка має кістковий скелет.
А) Акула - молот
Б) Карась
В) Морська лисиця.
Г)  Манта

3.Скільки камер у серці риби?
А) одна
Б) дві
В) три
Г)  чотири

4.Назвіть рибу, яка не має плавального міхура.
А) Івасі
Б)  Форель
В) Горбуша
Г) Тигрова акула

5.Назвіть рибу, яка має електричні органи.
А) Електричний скат
Б) Вугор
В) Карась
Г) Скат Манта

6.Скільки кіл кровообігу у риб?
А) ні одного
Б) одно
В) два
Г) багато

Взаємоперевірка
8хв.
3. Мотивація.
Учитель читає уривок із повісті « Каруселі над містом »:
« На вигляд це була зовсім звичайна річка. Ще недавно в ній водилися окуні, плотва, і навіть раки, як відомо вони люблять чисту воду. Але кілька років тому фабрика іграшок знищила в ній всю живність. Найдовше, кажуть протрималася стара щука. Та й вона не змогла тут жити – попливла вгору по течії в іншу річку, де й померла від нудьги й самотності. Адже в неї була червона голова, зелене черевце, синій хвіст, і інші щуки не хотіли з нею спілкуватися»
- Що і чому трапилося зі щукою?
- Що треба зробити, щоб з іншими такого не трапилося?
На ці запитання ми дізнаємося відповіді розглянувши тему нашого уроку:
«Значення риб у природі та для людини. Охорона риб. Рибництво.»
Записуємо в зошитах тему уроку

2хв.
4. Вивчення нового матеріалу.
Різноманітний світ риб тісно пов’язаний з усією природою планети та має велике значення для людини.
Ви знаєте, що 3/4 нашої планети вкриті водою. Можна сказати, що на всій цій території панують риби.
У водних екосистемах риби - основні споживачі органічної речовини, найважливіші ланки харчових ланцюгів.

Яке значення мають риби в житті людини?

Шкіра таких риб, як тріска, сом, осетер, використовується в галантерейній промисловості для виготовлення сумок, гаманців, прикрас, взуття. З інших частин риби, наприклад із плавального міхура осетрових, сазана, сома, тріскових, з луски, кісток і хребців, одержують дуже цінний клей. Він використовується в пивоварстві, виноробстві для освітлення вина й пива, у кондитерській - для виготовлення мармеладу, желе, а також у текстильній промисловості.
Людина використовувала в їжу рибу ще тоді, коли не знала металу й користувалася лише кам'яними знаряддями праці. Наявністю риби визначався статок родини. І сьогодні риба посідає значне місце в харчуванні людини: м'ясо риби містить 20-40 % жирів і білків. Повноцінним білковим замінником є риба, яка за хімічним складом майже не поступається м`ясу, вона так само містить 16-20% білка (у жирній свинині всього 14%), вітаміни D, A, B1, B2, PP. Жири легко перетравлюються, засвоюючись на 91 %, білки за поживністю рівноцінні м'ясним і засвоюються на 97 %. М'ясо риби багате на мінеральні речовини, у ньому міститься 1-2% мінеральних елементів (йод, манган, сульфур, калій, залізо, фосфор), у морській рибі багато фтору. Дієтологи сходяться на думці, що рибу слід їсти щонайменше 2-3 рази на тиждень.
Риба - цінний дієтичний продукт. Останні дослідження показали, що саме риба є джерелом дуже корисних для людини речовин. Американські вчені, які всебічно вивчають вплив риб`ячого жиру на організм, вважають: вживання жирної риби може врятувати людей від інвалідності і смерті внаслідок серцево-судинних хвороб. Крім того, вживання риб`ячого жиру зменшує прояви артриту, артеріальної гіпертензії, астми, псоріазу, мігрені, виразкового коліту. Здавна відома користь риб'ячого жиру. Але вчені різних країн не так давно почали шукати в морі ліки. Дослідження морських організмів були направлені перш за все на вивчення хімічного складу організмів, способів отримання специфічних речовин з різноманітних морських організмів. Виявилося, що велика кількість представників морської фауни мають речовини з антивірусною, антимікробною, імуномодулюючою та антиоксидантною дією. Хімічна структура цих речовин відмінна від структури будь-яких сполук, що містяться у наземних формах. Ці активні продукти одержали назву харчових додатків. Особливу зацікавленість у цьому плані викликали хрящові риби. Науково-дослідне співтовариство російських та українських учених створило в Криму в м. Керч науково-технологічний центр «Юніс». Дуже популярними є такі препарати, як «Акулячий хрящ» та «Катранол» - БАД з печінки катрана - чорноморської акули. Ці препарати застосовуються як профілактичні та комплексні засоби навіть для лікування онкологічних захворювань.
А чи шкідливі риби для здоров'я людини?
Риба може бути джерелом зараження людини паразитичними червами (наприклад, стьожак широкий), якщо її вживати в їжу в сирому чи не до кінця приготовленому вигляді. Небезпечними для життя та здоров'я людини можуть бути близько 50 видів акул, насамперед такі, як кархародон (завдовжки 12м), тигрова акула (завдовжки 9м), риба-молот. Отруйними для людини є також морський дракончик, морський йорж, або скорпена, морський окунь, небезпеку становлять розряди електричного ската. Промені плавця морських окунів мають веретеноподібні залози, вкриті чохлом. У разі уколу отрута і слиз змішуються і разом потрапляють у ранку. Причиною ураження скорпеною може бути нещасний випадок або необережне поводження з рибою.

Ми розібрали, яке значення риба має в природі та житті людини, але екологічний стан нашої країни, зокрема водне середовища потребує нашої уваги.

Для життя риб найбільш небезпечним фактором є сучасна господарська діяльність людини: розлив нафти на поверхні води, радіоактивні відходи, пестициди, синтетичні миючі засоби, відходи шкіряних, пивоварних, лісопильних, цукрових заводів, текстильних і целюлозно – паперових комбінатів.

Перегляд слайдів (фото з забрудненою водою і загиблою рибою)

Охорони потребують:
Осетроподібні – білуга, осетер азово – чорноморський, осетер атлантичний, стерлядь, севрюга.
Лососеві – форель, лосось дунайський, лосось чорноморський.
Окуневі – бичок - рижик звичайний, бичок золотистий, йорж смугастий.
Усі ці види занесені в Червону книгу України.

Дійсно,ми повинні замислюватися. Адже природні багатства не безмежні. І ніхто не знає що може потягти за собою зникнення того чи іншого виду.
Які заходи ми запропонуємо для збереження риби?

Учням пропонується варіант кооперативного навчання  «Два – чотири – всі разом»  1-2 хв. для продумування можливих відповідей, потім  об'єднуються в пари, а потім в четвірки. Потім колективне обговорення.

• заборонити вилов тих видів риб, які занесені до Червоної книги, та видів, чисельність яких у природі різко знизилася;
•визначити місця та терміни вилову (заборонено ловити рибу в нерестовий період, поблизу гребель ГЕС тощо);
• визначити дозволені та недозволені знаряддя і способи лову (повністю заборонити згубні способи лову: остроги, хімічні методи, електрошок, глушіння вибухівками, любительський вилов сітками та інше);
• визначити найменші розміри риби, яку дозволено відловлювати;
• припинити господарську діяльність людини, яка зашкоджує рибам через порушення їхнього природного середовища (завали на річках, знищування дерев та очерету в місцях нересту, скидання різних відходів виробництва у воду тощо);
• обмежити рух моторних човнів у місцях нересту;
• вести боротьбу із задухою у водоймах взимку;
• налагодити штучне розведення та випуск у водойми мальків цінних порід.

Рибництво.
 Світовий улов риби становить понад 60 мільйонів тонн на рік. Провідне значення у світовому добуванні риби належить оселедцевим (22%), трісковим (17%), скумбрієвим (6%), а також ставридовим (6%).
Найбільше значення для  промислу мають морські види.  Вони скупчуються в шельфовій зоні, а також на мілинах. Виловлену рибу переробляють на плавбазах, у рибних портах. Великі центри рибного промислу в Україні розміщені в Севастополі, Керчі, Одесі, Маріуполі, Бердянську й на таких великих річках, як Дунай, Дніпро, Дністер, Південний Буг. В Азовсько-Чорноморському районі основою рибного промислу є морські риби (ставрида, скумбрія, хамса, оселедець азовський, бички, білуга, севрюга тощо).
Людина не тільки ловить рибу, але й вирощує її. Існує ціла галузь - рибництво. Найбільші успіхи в розведенні прісноводних риб досягнуті в ставкових господарствах, які мають багатовікову історію розвитку, їхньою характерною особливістю є повний контроль з боку людини за технологічним ланцюжком вирощування риби від личинки до товарної продукції.
Залежно від призначення виокремлюють нагульні, вирощувальні, зимувальні та деякі інші типи штучних ставків. Нерестові ставки призначені для нересту риби. Вони невеликі за розмірами, добре прогріваються, їхнє ложе вкрите м'якою луговою рослинністю. З нерестових ставків личинку, що підросла й зміцніла, пересаджують у великі й глибші вирощувальні ставки, де до осені підростають цьоголітки. На зиму цьоголітків переводять у глибокі проточні невеликі зимувальні ставки. Навесні наступного року однолітків із зимувальних ставків розміщують у нагульних, в яких вони підростають до товарної маси.
Основними об'єктами рибництва є короп, білий і пістрявий товстолобики, білий амур, щука, карась. Новим, сучасним підходом у збереженні зникаючих видів є кріоконсервація їхнього геному, або створення низькотемпературних генетичних банків, де сперма, ікра, гонади та соматичні клітини можуть зберігатися впродовж десятиліть і навіть століть.
Важливим чинником збільшення кількості риби у водоймах є акліматизація риби. Акліматизація - це пристосування організмів до нових біоценозів. Так, з басейну Амуру (ріка на Далекому Сході) були завезені й акліматизовані рослиноїдні риби - білий і строкатий  товстолобики, білий амур. Вони поїдають рогіз, очерет та інші водні рослини. Цих риб використовують для очищення водойм і каналів, крім того, вони є об’єктом промислу.
Маленьку американську прісноводну рибку гамбузію було завезено до СРСР. Вона живиться личинками комара анофелеса, який є проміжним хазяїном малярійного плазмодія (збудника малярії). Завдяки цій акліматизації кількість захворювань різко скоротилася.









Вправа«Мозковий штурм»









































































































Учням пропонується варіант кооперативного навчання  «Два – чотири – всі разом»  1-2 хв. для продумування можливих відповідей, потім  об'єднуються в пари, а потім в четвірки. Потім колективне обговорення.


















Міні – лекція.
20 хв.
5. Рефлексія.
І тепер настав час підбити підсумки. На уроці ми дізналися багато нової, корисної інформації, переглянули цікаві відео фрагменти, почули думки, зробили певні висновки.
Учні зачитують висновки.
Сьогодні на уроці ми попрацювали творчо і продуктивно.
Чи досягнута мета нашого уроку?
Якщо мета нашого уроку досягнута, то буд ласка візьміть рибки, які лежать у кожного на парті і напишіть, що ви дізналися на цьому уроці.
Кожен учень пише на «рибці», що він дізнався на уроці і якщо його мета здійснилася, то він пускає свою рибку в озеро.
- Діти, погляньте, як багато риби в нашому озері.
- Про що це говорить?
Якщо ми будемо виконувати всі заходи по збереженню риб, то в кожному озері, в кожній річці, в морі і океані буде багато риби. І ми збережемо нашу планету чистою і квітучою на довгі роки.

В народі кажуть:
Рибам  - вода, птахам – повітря, а людині вся земля.
Але що ж нам робити? Чи повністю все знищити чи зберегти?
Все залежить від нас звами!


7 хв.
6. Підведення підсумків уроку.
Підведення підсумків взаємооцінювання

2 хв.
7. Надання та пояснення домашнього завдання.

§ 37 прочитати і відповісти на запитання.
На 9 балів – знайти загадки, вірші про рибу.
10-12 балів – написати міні-твір «Допоможемо рибі». 
          


2 хв.



Немає коментарів:

Опублікувати коментар